GARAGE Community

Ce aplicații poți folosi când ești blogger – Aplicații utile când ești blogger

Blog, Review

A fi blogger este deja un job în adevăratul sens al cuvântului, cel puțin pentru cei care chiar au făcut din asta o carieră, pentru ca așa din exterior se poate vedea foarte ușor și un fel de a ,,tăia frunză la câini”, totuși este bine să știi despre aplicații utile când ești blogger

Pentru cine nu știe e ușor de vorbit…

Blogger redactând articole

Acest articol este o poveste, simplă aș vrea (de fiecare dată îmi propun asta, uneori nu reușesc), prin care care în mare parte am trecut și eu

Blogger – Ce înseamnă să fii blogger în România

Acum 10-15 ani, bloggerii din România puteau fi numărați pe degete, și restul încercau să cocheteze cu acest domeniu plecând de la un hobby pur pe care îl transformau într-o pasiune cu mare devotament, și poate uneori dacă aveau și un oarecare succes devenea și profitabilă.

Totuși până la transformarea unei pasiuni, în hobby și mai apoi în carieră, sunt niște pași foarte complexi ce trebuiesc realizați de cele mai multe ori răbdarea fiind piesa de rezistență dar și trierea bloggerilor începători.

Mulți bloggeri care au încercat acum 10-15 ani au abandonat rapid, ceea ce este și normal, pentru că nu poți să îți dedici 100% din timp în mod gratuit la infinit.

Cei care totuși și-au menținut puțin poziția și insistența pe acest segment, au început ușor ușor să prindă acces la afliere cu diverse produse și branduri.

Transformarea

De aici și până la transformarea unui blogger în influencer nu a mai fost decât un pas, însă despre asta vom vorbi mai târziu

Acum în prezent să fii blogger în România începe să devină un dream job, de ce oare?

Vă spun eu… pentru că din afară se vede doar libertatea și faima…. să fie totuși oare așa?

După 10 ani de când am început primele rânduri de a scrie pe blogurile mele ( nu înseamnă că dacă scriu de 10 ani sunt și un bun blogger… nu cred asta nici o secundă despre mine, pentru că nu prea m-am ținut de treabă) pot spune că în spatele fiecărui articol este foarte muncă.

Această muncă se cuantifică în multe ore de documentare, formulare conținut în format propriu, analiză de tip SEO ( cu toții ar trebui să ne punem această problemă dacă vrem să nu fie în zadar munca noastră si facă vrem să o facem vizibilă) și evident parte de publicare.

Publicarea este o etapă foarte importantă, și așa cum publicarea unei cărți la tipografie presupune multă atenție, la fel este și cu un articol online unde este nevoie de atenție și multă finețe.

După publicare mai apare o etapă, cea a distribuirii și pentru acest lucru voi face un paragraf secundar dedicat.

Blogger pe segmente sau cu de toate ?

Ce înseamnă blogger pe segmente sau blogger de nișă?

Dacă ești bine pregătit într-un domeniu, și poți aduce conținutul tău pentru ce interesați din domeniul respectiv, atunci te vei plasa într-o nișă, ceea ce te va pune într-o poziție de specialist in domeniul respectiv.

Când abordezi astfel situația, vei fi destul de apreciat și căutat pentru acel tip de conținut, ceea ce îți va conferi o poziție de tip reper în nișa respectivă.

Această facilitate de a te face vizibil, vine la pachet si cu anumite minusuri, și anume vizibilitatea care va fi una ușor mai scăzută și care te va solicita la o muncă mai mare de distribuție a articolelor redactate comparativ cu un al blogger cu de toate.

Ce înseamnă să fii ,,blogger cu de toate” ?

Atunci când ai un blog, cu un conținut generalist, te poți plasa în categoria blogger cu de toate.

Această strategie îți poate conferi o viteză mai mare de expunere, însă și un nivel de muncă, și creare de conținut mai mare și mai des comparativ cu un blogger de nișă.

Acest lucru e posibil uneori să devină obositor, și pentru a îți menține locul, trebuie să fii în mod curent la datorie.

Oricare din variantele de mai sus le vei alege, e bine să fie una în care să te regăsești.

Ce beneficii are un blogger full-time job?

Cred că înainte de a vorbi despre beneficii ar fi oportun să vorbim despre ce înseamnă un full-time job, și ce presupune ca o activitatea în mod curent.

Scriere pe blog la mașină

Ei bine de la momentul în care îți vei pune gândurile pe hârtie, și până la a le scrie, trebuie să fii un bun organizator, atât al gândurilor tale, cât și al producției.

Trebuie să știi să îți administrezi propriul blog și website astfel încât să fii bine organizat pe website-ul tău, să știi să îți pregătești imaginile.

Articolele fără imagini sunt aproape inexistente, asta pentru că suntem oameni cu o dinamică foarte accelerată, și avem nevoie și de imagine.

Un exemplu de articol aici

Totuși până la beneficii este vorba de foarte multă muncă, efort și perseverență combinate cu seriozitate și consecvență.

Conceptul de job blogger este relativ nou la noi, însă în spate presupune abilități jurnalistice, care în funcție de timpul investit va rezulta un anume nivel, nivel de deveni un profesionist.

Totuși este bine să punctăm și aceste beneficii, și care sunt acestea.

Unul din beneficii ar putea fi libertatea, libertatea de fi propriu tău organizator, însă aici este foarte important să fii o persoană foarte bine structurată, organizată.

Un alt beneficiu ar fi mobilitatea, și faptul că poți accesa oricând locuri noi, unde să te localizezi pentru o anumită perioadă.

Timpul și valorificarea acestuia poate fi un alt aspect care uneori poate fi de o valoare inestimabilă.

Aplicații utile

A fi blogger se bazează foarte mult pe conținut scris, însă nu se rezumă totul doar la aplicații de scris.

Pe lângă aplicațiile pentru scris, un bun blogger trebuie să știe și puțină editare foto, dar mai ales și cum să se expună și să devină vizibil.

De asta, eu am să îți prezint o serie de aplicații pe care le poți folosi pentru a ușura munca pe care o desfășori.

Aplicații pentru scris

WordPress

Despre WordPress

Majoritatea blogurilor sunt prezente pe platforma WordPress.

Această platformă vine în sprijinul creatorilor de conținut, oferind un loc, un mediu bine automatizat, astfel încât tu să nu ai altă grijă decât cea a scrisului.

Poți accesa această platformă prin mai multe moduri precum:

  • Plan gratuit , ceea ce te va face dependent de platforma în sine dar și de ecosistemul ei, și te vei identifica prin intermediul acestui plan cam peste tot.
  • Plan cu abonament / subscriptie lunara la Worpress
  • Domeniu dedicat – Aici prespune o achiziție a unui domeniu personalizat, dar și a unui serviciu de Hosting (găzduire a website-ului tău)

Personal recomand utilizarea unui domeniu dedicat, și asociat unei teme de WordPress astfel încât să îți poți personaliza blogul după tematica nișei tale.

Evident, toată această treabă vine la pachet și cu un efort suplimentar de investi timp, sau în funcție de cât de tare vei expansiona blogul tău, posibil să fie nevoie să apelezi la o echipă cu editori și parte de mentenanță constantă.

Notion

Notion

Eu personal folosesc aplicatia Notion.so unde îmi pun toate sabloanele de planificare pentru blog dar și pentru ceea ce produc pe canalele de YouTube.

Recomand pentru o parte din acțiunile ce pot fi realizate de un blogger, deoarece o consider a fi o aplicație foarte versatilă, customizabilă.

Dacă vei vrea să o folosești pentru a lucra într-o echipa mai mare va fi necesar un plan / subscripție pentru acest lucru.

Planuri de subscriptie abonament notion
Beneficiile subscriptiilor Notion

Această aplicație te va ajuta foarte mult să îți faci clar o listă a ideilor pentru viitoarele articole, să îți poți realiza o structură clară înainte de a redacta un articol.

Această aplicație te va ajuta și pentru a fi mult mai colaborativ cu ceilalți din echipa ta.

Personal pot spune că îți poți face foarte bine treaba și cu versiunea free.

OneDrive

Onedrive coud Sharing
OneDrive

Cam tot ceea ce folosesc mă bazez pe OneDrive.

Înainte de a folosi această aplicație de cloud, am folosit de la concurență, Dropbox, însă odată ce am achiziționat întreaga suită Microsoft Office 365 am considerat că nu are rost să mai plătesc pentru un alt serviciu de Cloud, atâta timp cât avea totul integrat deja într-un abonament.

OneDrive, sau orice altă aplicație de Cloud Sharing o văd extra necesară în utilizarea documentelor din mediu digital.

O astfel aplicație poate ușura foarte mult munca, dar mai ales accesul la fișiere atunci când ești în deplasare.

Outlook

Outlook
Outlook App

Vei avea nevoie și de un serviciu de e-mail, și dacă îți vei achiziționa un domeniu, vei putea avea un mail personalizat.

Acest lucru te poate expune mai bine ca profesionist, în viitoarele colaborări.

Desigur, poți să folosești și un serviciu de e-mail clasic precum Yahoo / Gmail, pe care le poți conecta și administra în outlook.

Canva

Canva for Mac

Canva este o aplicație pe care o vei folosi foarte mult pentru partea grafică.

Așa cum ți-am spus și mai sus, este foarte important să nu omiți și partea grafică de a exprima cititorului și o imagine, imagine care trebuie să fie personalizată, unică și nu copiată de pe internet, asta ca să nu fi depunctat de către Google.

Aici îți poți face un cont pentru Canva

Canva te poate degreva de stresul unui soft, și a unei licențe, pentru a genera toată partea grafică reprezentativă pentru blogul tău, și pentru articolele tale.

Eu folosesc Canva pentru toate imaginile de pe blog, cu toate că am și toată suita de Adobe, însă pentru rapiditate de multe ori mă bazez doar pe Canva.

Yoast SEO

Yoast SEO
Yoast SEO

Această aplicație o vei găsi disponibilă sub forma unui plugin pentru temele WordPress.

O astfel de aplicație te va ajuta să ai grija partea de SEO ( Search Engine Optimization )

Aplicații utile pentru seo
Despre SEO

Această aplicație îți va fi un ghid foarte bun pentru ceea ce vei scrie.

Dacă ai un blog în engleză va fi super, dacă este vorba de un blog în limba română are anumite lipsuri, pentru că în structura sa nu are o bază de date în limba română, însă tot ajută să verifici textul înainte de a fi publicat.

Hosting

Sitebunker

La cei de la SiteBunker.ro vei găsi o mulțime de alternative.

Eu am avut o perioadă de mulți ani partea de hosting la un alt provider, și personal pot spune că am pierdut foarte mult, și aici mă refer la faptul că nu puteam beneficia de o bună expunere pe motoarele de căutare.

De fiecare dată când vorbeam despre acest aspect cu fostul provider, primeam tot felul de răspunsuri, că suntem bine… dar de fapt puterea alocată nu era chiar cea reală… .

Am ajuns la Sitebunker, și după prima zi de mutare totul a fost perfect, și diferența de expunere și indexare pe motoarele de căutare a fost una vizibilă.

Pentru început cred că sunt o serie de aplicații esențiale să zic așa, însă lista va continua și cu alte articole.

Totuși nu uita că este foarte important să te concentrezi la ideea ta, și la conținutul tău.

Cred că primul pas este să începi a scrie, și de acolo vei vedea cum totul se va desfășura și cu bune și cu rele.

Post Tags :

Blog, Review

3 răspunsuri

  1. Încep cu o mențiune legat de bloggingul de nișă, cu referință la ce a fost odată turism20.ro. Deși am avut tot timpul impresia că nu mă citește nimeni, se pare că toată industria mă cunoștea, tot mediul academic mă cita în lucrări din acestea cu circuit închis. Într-un final m-a ajutat să intru într-un domeniu pe care îl vizam încă de pe băncile facultății, domeniu care s-a dovedit a fi departe de ce îmi imaginam eu. Eu zic că a fost un efort bine convertit. Am abandonat între timp cu gândul de a reveni după ce se mai liniștesc apele – mi-am dat 10 ani la dispoziție – atunci va expira domeniul .eu pe care l-am achiziționat în urmă cu 2 ani, de un Black Friday. 😀

    Iar legat de aplicații, folosesc destul de des Keep de la Google pentru notițe, deși simt nevoia de mai multă formatare și organizare acolo.Toate proiectele din zona blogging sunt organizate în cloud-ul Google. Am început să folosesc Trello, căci bloggingul înseamnă și organizare, nu numai conținut, precum și Bitly pentru tracking linkuri, după ce Google-ul a renunțat la serviciul de scurtare linkuri. Cum vă împăcați cu noul Analytics de la Google?

    1. Hey salutare Petruș 🙂 . Fără să fie întâmplător stiu că nu de puține ori am ajuns si eu pe articolele de pe blogul tău, uneori cred că din platforma Facebook. Eu sunt de puțin timp în zona bloggingului, să zic mai puțin de 10 ani, o bună perioadă fiind destul de inactiv. Ideea este că am ajuns să fiu mai interesat de blog, cam în momentul în care a aparut tranziția către vlogging, drept urmare, am ales să mă focusez pe partea de video content, însă da elementul comun si pentru blog si pentru vlog este modul de organizare. Eu folosesc Notion pentru a imi structura ideile, si continutul. Pe Trello l-am ,,cunoscut” cândva demult, însă nu ma câstigat, la momentul acela… am ales ASANA. Bitly da este o unealtă foarte utilă si o folosesc si eu, mai ales pentru monitorizare. Cu noul Analytics?…Hm….sincer nu am reusit prea bine să îl inteleg, si nici nu mi-am făcut suficient timp să îl invăț….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai mult decât pasionat de tehnologie și orice aplicație ce ne poate face ziua mai ușoară

Recent Posts

Urmărește-mă aici

Ai vrea să vorbim despre un subiect mai special?

Trimite-mi un e-mail cu propunerea ta, și promit că o voi analiza, și dacă ai un articol, poate îl publicăm

Așa vom ține legătura și când am articole noi le pot trimite către tine.

Mesajul tău a fost trimis cu succes!

Ne pare rău, dar a intervenit o eroare

GARAGE Community will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.